apostolstwo mlodziezy

Image is not available
Shadow
Slider

Rekolekcje

rekolekcje z siostrami

Siostry Prezentki

prezentki ulotka przód

Zgromadzenie

prezentki ulotka tył

W Obiektywie

sliwkobranie

Razem z siostrami rozpoczynamy jesienną akcję przygotowywania konfitur na zimę. Jeśli ktoś z Was ma lepszy przepis na konfitury ze śliwek, to zapraszamy przesyłajcie swoje propozycje: młTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Składniki

  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 10 łyżeczek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli kamiennej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • sok z 1/2 cytryny

Słoiki i pokrywki wyparz w gorącej wodzie. Ustaw je na ściereczce do góry dnem, aby ociekły z wody. Upewnij się że pokrywki są suche. Śliwki umyj i pokrój na połówki, usuń pestki. Na patelni z delikatnie podgrzanym olejem przesmaż śliwki (ok. 2-3 min) tak, aby skórka nie popękała i nie zmiękła. Następnie dodaj cukier, sól, zioła, sok z cytryny i wymieszaj. Śliwki zdejmij z ognia i wkładaj do wyparzonych słoiczków do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Konfitury lekko zakręcaj. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu i przez ok. 10 min od czasu zagotowania wody. Po pasteryzacji nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Konfiturę podawaj do mięs, np. do pieczeni lub smażonej wołowiny. Z podanych składników wyjdzie ok. 4 średniej wielkości słowików konfitur.

Młodzi Prezentki